Зафіксовано рекордну міграцію: горбатий кит подолав понад 15 тисяч кілометрів між Бразилією та Австралією 

Горбатий кит пройшов понад 15 000 км від Бразилії до Австралії за 22 роки, що, на думку дослідників, може бути найдовшою задокументованою відстанню, яку будь-коли подолав окремий морський ссавець.

Про це повідомляє Повідомляє The Guardian, Рубрик.

Це горбатий кит вперше сфотографований у 2003 році в архіпелазі Абролюс, поблизу узбережжя північно-східного бразильського штату Баїя.

У вересні 2025 року, через 22 роки, його зафіксували знову – цього разу в Харві-Бей біля узбережжя австралійського штату Квінсленд.

Загалом під час цієї міграції морський ссавець подолав близько 15 100 км.

Аспірант університету Гріффіт (Австралія) і співавтор нового дослідження, опублікованого в журналі Royal Society Open Science, Стефані Стек сказала:

«Надзвичайно важливо сфотографувати кита, який подолав таку відстань, тому що цього ніколи раніше не робили».

Вона також додала: «цього конкретного кита не бачили 22 рокищо справді дивовижно».

Окремо ще одного горбатого кита сфотографували в Харві-Бей у 2007 році, а потім знову зафіксували в тому самому районі в 2013 році.

Ще через шість років його помітили біля узбережжя Сан-Паулу, Бразилія. Відстань між цими двома регіонами становить близько 14 200 км.

Дослідники відзначають, що «інтервали спостереження в 6 і 22 роки свідчать про те, що це рідко, можливо, одноразові події, а не регулярні міграційні зміни”.

Дослідження проаналізувало майже 20 000 фотографій китових хвостів зі східної Австралії та Латинської Америки, зроблених між 1984 і 2025 роками.

Тільки двоє морських ссавців з усього масиву спостереження здійснили схожі грандіозні подорожі – це близько 0,01% від загальної кількості зареєстрованих випадків.

Як повідомлялося раніше, сгорбатий кит подолав понад 13 тисяч кілометрів від Колумбії до Занзібару, шукаючи собі пару. Це рекордна відстань для цього виду.

довідка

кити є найбільшими тваринами на планеті. Довжина синього кита сягає 33 метрів (це приблизно як висота 10-поверхового будинку), а вага близько 15 тонн (це близько десятка автомобілів). Фонтан, який випускає синій кит, сягає висоти 10 метрів.

Українські полярники розповіли цікаві факти про китів:

  • На острові Расмуссен є останки кита 7 століття нашої ери. Минулого року українські вчені встановили, що це синій кит довжиною не менше 26 метрів. Ці останки приблизно 1350 роківтобто тварина жила в епоху вікінгів і цивілізації майя.
  • Найпоширенішими китими в районі Української антарктичної станції «Академік Вернадський» є горбаті кити. Їх дослідження є одним із напрямків роботи вітчизняних біологів. У горбатих китів на хвостових плавцях є унікальний малюнок, схожий на відбиток пальця людини. Кожну окрему тварину можна впізнати за цим шаблоном.
  • Найбільш стрибучими вважаються горбаті кити. У вчених є кілька гіпотез, чому вони це роблять. Зокрема, таким чином кити намагаються позбутися паразитів, які живуть на їх шкірі, і чешуться об воду, щоб зменшити роздратування. Також вважається, що стрибки є спосіб спілкування або частина «любовних ігор».
  • Представники родини китоподібних дзьобаті кити є рекордсменами серед морських ссавців по глибині і тривалості занурень. Абсолютний рекорд належить справжньому виду дятла. Найбільша задокументована глибина занурення склала майже 3 км, а максимальна тривалість занурення – понад 2 години.

Нагадаємо У Північному океані під час морської подорожі українським дослідникам зі станції “Академік Вернадський” вдалося наблизитися до молодого горбатого кита. Горбань вирішив “покрасуватися” перед дослідниками і навіть показав свій животик.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *