Ілюстративне фото
Завдяки фотопасткам, встановленим за допомогою Всесвітнього фонду природи WWF-Українавдалося зняти рідкісні кадри з життя мешканців Ужанського національного парку (Закарпаття) – кабанів. На відео потрапила вся родина: маленькі смугасті поросята під покровом ночі дисципліновано слідують за дорослими. Ареал диких кабанів в Україні охоплює лісову та лісостепову зони, а також Карпати (до висоти 1800 м).
Про це пише Рубрика.
Науковий моніторинг за даними фотопасток проводиться в рамках міжнародного проекту LECA (Підтримка співіснування та збереження великих м’ясоїдних тварин Карпат). Така методика дозволяє вченим спостерігати за життям тварин у природних умовах, не турбуючи їх.
Нічний спосіб життя та «гігієнічні» звички кабанів
Чому найцікавіші кадри з життя кабанів (Sus scrofa) зробили вночі? Справа в тому, що ці тварини ведуть переважно нічний спосіб життя. Зазвичай вони проводять день у затишних кущах або приймають «грязьові ванни». Останні є важливою гігієнічною необхідністю: шар грязі захищає шкіру від перегріву та настирливих паразитів.
Під покровом ночі дикі кабани долають значні відстані в пошуках їжі, демонструючи вражаючу всеїдність: від лісових плодів і кореневищ до дрібних тварин і навіть падла. Саме така невибагливість у харчуванні дозволяє їм бути ефективними «санітарами» лісу.
Основою соціальної організації диких свиней є сімейні групи, де головна роль належить самці та її потомству.
“Соціальна структура виду базується на сімейних групах: самка та її потомство складають ядро стада. Часто кілька таких родин об’єднуються, утворюючи групи від 6 до 20 особин, а іноді й значно більші стада”, – розповідають експерти WWF-Україна. контролює 1-3 самки, хоча іноді ця кількість може досягати восьми. Після закінчення сезону розмноження самці знову залишають групу».
Зазвичай самка народжує від 4 до 8 поросят, хоча в деяких випадках їх може бути набагато більше – до 15.
Цікаво, що характерно смугасте забарвлення молодих служить для них ідеальним камуфляжем, дозволяючи буквально розчинитися серед лісової тіні та рослинності.
Фото: WWF-Україна
«Смугасте» нагадування про сезон тиші в Україні
Кадри з поросятами, зняті в Ужанському національному парку, ще раз нагадують про особливу вразливість дикої природи у весняний період та важливість дотримання «сезону тиші». В Україні він щороку триває з 1 квітня до 15 червня.
“Сезон тиші – це особливий природоохоронний період, коли лісові мешканці – від диких кабанів і косуль до рідкісних птахів – народжують і вирощують потомство. У цей час дикі тварини надзвичайно чутливі до будь-якого людського турбування. У критичних випадках деякі тварини можуть навіть залишити своїх дитинчат напризволяще, що вкрай шкідливо для виживання молодняку”, – наголошують у WWF України.
Тому в «сезон тиші» законодавством передбачені обмеження на діяльність, яка може порушити спокій дикої природи. Зокрема, заборонені санітарні рубки, стрілянина, вибухові роботи, використання феєрверків, а також проведення будь-яких галасливих заходів, зокрема автопробігів чи ралі.
Обмеження також стосуються водойм: у цей час заборонено ловити рибу на нерестовищах та гідротехнічних роботах, а любительське рибальство дозволяється лише з берега – однією вудкою чи спінінгом.
Фото: WWF-Україна
Покарання за порушення режиму тиші регулює ст. 87 Кодексу України про адміністративні правопорушення:
- для громадян – від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів (від 510 до 850 грн);
- на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 1190 гривень).
Топ-7 цікавих фактів про кабанів:
- Кабан є предком більшості сучасних порід домашніх свиней.
- Дикі кабани є одними з найбільш адаптованих ссавців у світі. Їх природний ареал охоплює величезні простори Європи, Азії та Північної Африки. Завдяки людині цей вид став справжнім космополітом: кабанів завезли навіть до Північної Америки, Аргентини та Австралії.
- Ікла є основним знаряддям і зброєю. Найпомітнішою особливістю дорослого самця (сичаха) є його потужні ікла, які в дорослому віці можуть досягати 25 см в довжину. За допомогою бивнів кабан добуває їжу, розпушуючи твердий грунт. При цьому вони служать надійним захистом – в разі небезпеки різець здатний відлякати навіть великих хижаків.
- Кабан може розвивати швидкість до 40–50 км/годлегко пробігає крізь зарості, причому навіть вміє плавати.
- Це розумні тварини з хорошою пам’яттю. Вони не тільки запам’ятовують розташування «повних» місць на величезних територіях, а й здатні вчитися досвіду один одного.
- Кабан у природному середовищі живуть в середньому 10–14 роківхоча багато особин не доживають до 5-7 років через полювання, хижаків і хвороб. У неволі, за правильних умов, вони можуть прожити набагато довше – до 20 років.
Хоча кабани рідко вступають в конфлікт першими, не варто забувати про їх силу. Тварина стає найбільш небезпечною, коли відчуває загрозу для дитинчат або не має можливості відступити. Удар чоппера може бути надзвичайно серйозним навіть для людини. Пам’ятайте: ліс – це їхній дім, де ми лише гості. Ви бачили чергу? Просто дозвольте їм пройти повз.
